مفهوم غایب مفقود الاثر / وکیل دعاوی حقوقی و کیفری رشت -گیلان
منتشر شده · بروزرسانی شده
فهرست مطالب
Toggleمفهوم غایب مفقودالاثر یکی از مسائل حقوقی مهم در جامعه است که در صورت وقوع آن، به تبعات و آثار قابل توجهی برای افراد مختلف میانجامد. در این مقاله، به بررسی تعریف غایب مفقودالاثر و عناصر آن پرداخته خواهد شد.
نخستین عنصر تعریف حقوقی غایب، غیبت است. به این معنا که شخص از اقامتگاه خود غیبت داشته باشد. به طور خلاصه، غیبت از اقامتگاه قانونی از جمله مهمترین عناصر غایب مفقودالاثر است. این به این معناست که اگر شخصی بدون این که به دیگران اطلاع دهد به جای دیگری برود، او را نمیتوان به عنوان غایب مفقودالاثر در نظر گرفت. برای تشخیص غیبت، باید مدتی از غایب شدن شخص گذشته باشد.
عنصر دوم تعریف حقوقی غایب مفقودالاثر، انقضای مدت زمان نسبتا طولانی است. اگر شخص برای مدت نسبتا کوتاهی از اقامتگاه خود دور شده باشد و خبری از وی در دسترس نباشد، غایب مفقودالاثر نیست. همسر وی نمیتواند تقاضای طلاق کند و در مورد اموال وی هم نمیتوان حکمی را اجرا کرد. حتی اگر غیبت شخصی طولانی باشد، اما ز نظر عرفی بازگشت او قطعی باشد، نمی توان او را غایب مفقودالاثر محسوب کرد. بدیهی است که این مسئله به تعریف دقیق مفهوم “مدت زمان نسبتاً طولانی” و “بازگشت قطعی” وابسته است.
عنصر سوم تعریف حقوقی غایب مفقودالاثر، عدم اطلاع از زندگی یا مرگ شخص است. در صورتی که وضعیت غایب به لحاظ زنده یا مرده بودن مشخص باشد، دیگر نمی توان عنوان غایب به وی داد. مثلا، اگر با هرگونه وسیلهای اقدام به ارسال پیغام به خانواده خود کند یا اینکه خانواده وی به طریقی بتوانند از او خبر بگیرند، بدلیل اینکه زنده بودن وی معلوم و مشخص است، عنوان غایب مفقودالاثر به او صدق نمیکند.
در نتیجه، برای تعریف حقوقی غایب مفقودالاثر، باید تمامی این عناصر (غیبت، مدت زمان نسبتاً طولانی، و عدم اطلاع از زندگی یا مرگ شخص) برآورده شوند. مفهوم غایب مفقودالاثر در حقوق، در بسیاری از موارد، به دلیل تبعات و آثار قابل توجهی که دارد، مورد توجه قرار گرفته است. برای مثال، در صورتی که یک شخص به عنوان غایب مفقودالاثر تلقی شود، خانواده وی ممکن است به دلیل عدم دسترسی به اموال و داراییهای وی، با مشکلاتی مواجه شوند. همچنین، برای حل مسائل قانونی مرتبط با شخص غایب مفقودالاثر، طرح دعاوی قضایی مربوطه نیز ممکن است به صورت متفاوتی با دعاوی معمولی ارجاع شود.
در حقوق، مفقودالاثر به شخصی گفته میشود که از مدت طولانی به نوعی از دیدگاه قانونی مفقود شده و هیچ خبری از وی در دست نیست. این وضعیت سبب میشود تا آثاری در مورد شخص مفقود الاثر و نزدیکان وی به وجود بیاید.
یکی از نوع مفقودالاثر، غایب مفقودالاثر است که به شخصی اطلاق میشود که از مدت طولانی به نوعی از دیدگاه قانونی مفقود شده و اطلاعی از وی در دست نیست. این وضعیت ممکن است باعث ایجاد آثار حقوقی برای شخص مفقودالاثر و نزدیکان وی شود.
با توجه به اینکه در غایب مفقودالاثر، اطلاعی از وجود وی در دست نیست، پیدا کردن وی و معرفی او به دادگاه برای تصمیمگیری در مورد مسائل حقوقی مربوط به وی مشکل است. در این موارد، قوانین و مقررات خاصی برای حل مشکلات حقوقی مربوط به غایب مفقودالاثر تعیین شده است.
یکی از آثار حقوقی حاصل از وضعیت غایب مفقودالاثر، صدور حکم فوت فرضی است. در این حالت، دادگاه بر اساس شواهد و مدارک موجود، حکمی صادر میکند که شامل تصرف وراثت اموال شخص مفقود الاثر توسط خانواده وراث او میشود.
امور غیرمالی غایب به مسائلی اطلاق میشود که مرتبط با شخصیت و روابط اجتماعی افراد هستند و به طور مستقیم با اموال آنها مرتبط نیستند. این امور شامل ازدواج، طلاق، حضانت، نفقه، میراث و حقوق بشری میشوند.
طبق قانون، اگر یک شخص به مدت چهار سال تمام غایب مفقودالاثر باشد، همسرش میتواند به دادگاه درخواست طلاق کند. در این صورت، دادگاه سه بار آگهی در روزنامههای محلی و کثیرالانتشار انجام میدهد و در صورتی که هیچ خبری از شخص غایب نرسد، پس از یک سال، حکم به طلاق صادر میشود. همچنین، اگر شخص غایب پس از گذشت چهار سال پیدا شود، حقی نسبت به همسر سابقش ندارد، اما اگر پیش از این مدت پیدا شود، میتواند با اظهار اراده خود، اثر طلاق را از بین ببرد و دوباره ازدواج کند.
از طرفی، در مواردی که عسر و حرج و مشقت تحمل ناپذیری زندگی یا شرافت زن را تهدید میکند، رویه قضایی طلاق زن پیش از چهار سال را پذیرفته است.
در نتیجه، امور غیرمالی غایب مفقود الاثر اهمیت بسیاری در حقوق دارد و در مواردی میتواند به حل مسائل خانوادگی کمک کند.
همچنین، در صورتی که همسر یا همسران شخص مفقودالاثر درخواست طلاق دهند، دادگاه میتواند طلاق را صادر کند.
در مواردی هم که شخص مفقودالاثر دارای اموال و داراییهای مالی است، میتوان از طریق دادگاه به دادستانی درخواست شرایطی مانند موقعیت اموال او برای حفاظت از آنها داد.
در ادامه گروه وکلای پایه یک دادگستری حق پندار با بهره مندی از وکلای مجرب مفتخر است تا شما را در این مهم یاری نماید . شعار ما : انصاف ، عدالت، امانت، صداقت

داریوش صالحی
وکیل پایه یک دادگستری
عضو کانون وکلای دادگستری گیلان
کارشناسی ارشد دانشگاه تهران
قبول وکالت در دعاوی ملکی، ثبتی، زمین و اراضی منابع ملی،. قراردادها، قرارداد بانکی، ارث،، تنظیم سند، دعاوی کیفری، خانواده و….اعتراض به حکم بدوی، واخواهی، تجدید نظر خواهی و …
در محاکم عمومی حقوقی، انقلاب، دادسرای کیفری، دادسری نظامی، دادگاه تجدید نظر، دیوان عالی کشور،. دیوان عدالت اداری و…
شماره تماس :
09115000134
آدرس دفتر وکالت :
گیلان_رشت_میدان لاکانی_ابتدای بلوار حافظ_ عمارت لاکانی_طبقه دوم_واحد6

انسیه یوسف پور
وکیل پایه یک دادگستری
عضو کانون وکلای دادگستری گیلان
کارشناسی ارشد دانشگاه گیلان
قبول وکالت در دعاوی ملکی، ثبتی، زمین و اراضی منابع ملی،. قراردادها، قرارداد بانکی، ارث،، تنظیم سند، دعاوی کیفری، خانواده و….اعتراض به حکم بدوی، واخواهی، تجدید نظر خواهی و …
در محاکم عمومی حقوقی، انقلاب، دادسرای کیفری، دادسری نظامی، دادگاه تجدید نظر، دیوان عالی کشور،. دیوان عدالت اداری و…
شماره تماس :
09112909434
آدرس دفتر وکالت :
گیلانرشتمیدان لاکانیابتدای بلوار حافظ عمارت لاکانیطبقه دومواحد6
گروه حقوقی وکلای حق پندار متشکل از وکلای مجرب، منادی عدالت و انصاف